K hrozbám vůči Teheránu se připojil i francouzský premiér

Francie pokračuje v silných výpadech vůči Iránu. Na neobvykle ostrá slova Bernarda Kouchnera dnes navázal premiér Francois Fillon, když označil současnou situaci za velmi vážnou. Předseda francouzské vlády ale také zdůraznil, že je potřeba udělat všechno pro to, aby se zabránilo válce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Francois Fillon

Francouzský premiér Francois Fillon | Foto: AFP

Fillon dnes zdůraznil, že vojenská konfrontace s Íránem je to poslední, co si zodpovědný politik přeje, a dodal, že se nyní nacházíme ve velmi vážné situaci, protože hrozba, že Írán bude disponovat jadernou zbraní, je reálná. V současné době je však nezbytné čekat, jaké důsledky budou mít hospodářské sankce. Francie je zcela určitě pro jejich zpřísnění, prohlásil francouzský premiér.

Šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner včera řekl, že je nutné se připravit na nejhorší eventualitu, tedy na možnou válku. A bez ohledu na ostrou reakci Teheránu dnes Fillon pozici Francie potvrdil. Někteří experti však soudí, že silná rétorika souvisí se snahou Francie získat na mezinárodním poli větší prestiž, což je jedním z cílů politiky prezidenta Sarkozyho.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme