Transparency International: Český státní rozpočet je nesrozumitelný a nepřehledný

Transparency International dnes zveřejnila své obecné připomínky ke státnímu rozpočtu a jeho tvorbě. Státní rozpočet je podle ní nesrozumitelný a neprůhledný. Stěžejní výtkou této nevládní organizace je to, že občan vlastně neví, kam jde výnos z jeho daní. Neví, co za své daně dostává. Informace, které podle TI zveřejňuje státní správa, jsou pro ekonomicky nevzdělaného občana nesrozumitelné. To samozřejmě snižuje možnost efektivní kontroly ze strany veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Transparency International také představila průvodce po struktuře výdajů státního rozpočtu z let 2005 s 2006. Ten má zvýšit informovanost laické veřejnosti o státním rozpočtu. Jak říká ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová, z průvodce v podobě grafu se dozvíme na co jsou použity peníze daňových poplatníků:

"Určitě se dozvíte na co se vydávají prostředky, v jakých kapitolách, které kapitoly jsou největší, které jsou například nebezpečné velké výdajové celky. Chceme tím upozornit vládu, respektive ministerstvo financí, aby přistoupila ke skutečné reformě veřejných financí."

Transparency International doporučuje zpřehlednit rozpočtovou dokumentaci. Ta by měla být zveřejňována před samotným projednáváním v Poslanecké sněmovně. Transparency International také upozorňuje na to, že chybí informace o tom, proč vláda navrhuje právě takový rozpočet a jaký bude mít rozpočet dopad na ekonomiku. Další doporučení doplňuje Adriana Krnáčová:

"Aby se dodržovaly rozpočtové rámce, aby bylo překročení rozpočtových rámců sankcionováno, aby bylo posíleno postavení ministra financí při tvorbě státního rozpočtu. Dále doporučujeme, aby se nepřekračovaly domluvené výdajové položky a skutečně, aby se dodržoval zákon o státním rozpočtu."

Jako krok správným směrem Krnáčová vidí rozhodnutí ministra financí Miroslava Kalouska. Ten minulý týden uvedl, že ve státním rozpočtu na příští rok dojde, před schválením vládou, k přesunům mezi jednotlivými kapitolami, ale schodek rozpočtu musí zůstat stejný. Transparency International také navrhuje skončit s tzv. porcováním medvěda, tedy zrušit možnost přijímat poslanecké pozměňovací návrhy při projednávání státního rozpočtu.

Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme