Stopy Čechů v Brazílii

17. září 2007
Sedmý světadíl

Brazílie, největší stát Latinské Ameriky, se pomalu stává světovou velmocí. Se svými 170 miliony obyvatel si to jasně může dovolit. Víte však vůbec, že do minulosti i současnosti tohoto státu se výrazně zapsali i Češi?

Mezi prvními to byli roku 1647 protestantští zaměstnanci Západoindické společnosti Jiří Kryštof Kaplíř ze Sulevic a Šimon Kohout z Lichtenfeldu. Ale po těchto dobrodruzích to museli být misionáři z Tovaryšstva Ježíšova, tedy jezuité, protože by se v Jižní Americe jinak tolik nerozšířil kult Jana Nepomuckého a uctívání Pražského Jezulátka. Jeden z nich - Samuel Fritz - však taky jako první projel Amazonku a nakreslil první mapu pralesního území, což navazuje na vědeckou činnost řádu.

Vědecký byl i doprovod arcivévodkyně Leopoldiny Habsburské, která se roku 1817 stala manželkou následníka trůnu Pedra Brazilského. Jan Kristián Mikan i Jan Emanuel Pohl tak mohli v Brazílii provádět botanické a zoologické výzkumy. Praktičtější důvody k přistěhování měli převážně čeští Němci, kteří jako výborní řemeslníci a hospodáři byli v širých panenských oblastech Brazílie vítáni. Ze Šumavy, Liberecka a Podkrkonoší se najednou dostali do států Minas Gerais, San Paulo a Rio Grande do Sul, hodně usedlostí bylo kolem Porto Alegre.
Těžké to navzdory očekávání měla později i spousta českých přistěhovalců. Založili spolek Slovan a Klub rolníků, ale při zakládání prvních 45 farem na 3000 hektarů půdy se museli naučit zcela novým druhům hospodářství. Mezi nimi byl i Martin Kubíček od Třeboně, který se vydal hledat štěstí do Diamantiny a jeho vnuk se stal později brazilským prezidentem.

Po 2. světové válce se do Brazílie dostalo nejméně 2000 dalších Čechů, kteří zde hledali štěstí a svobodu. Přesunula se sem ale i velká výroba bot firmy Baťa a vznikaly zde podnikatelské domy českých vlastníků. Důležitým předělem v 50. letech bylo zvolení Juscelina Kubitscheka federálním prezidentem. Protože zastupoval levé křídlo místní sociální demokracie, otevřela se i možnost spolupráce se socialistickým blokem v Evropě. Čeští inženýři zde brzy pomáhali stavět cementárny a textilní továrny, známou přehradu Bairiri, dostali se ale i ke gigantickému úkolu. Vizionář Kubitschek totiž započal s výstavbou nového hlavního města Brasilia a věhlasný Oscar Niemayer přizval i několik mladých českých architektů. Úspěch zde měli i sklář Libenský a scénograf Troster, ale roku 1964 se vzbouřila místní vojenská junta podporovaná USA a Češi se museli stáhnout.

Přesto i dnes zde působí hodně českých IT pracovníků, obchodníků s dubovým dřevem i surovinami i vědecké expedice jako Jaulápiti 89 kterou vedl ceněný antropolog Mnislav Zelený. A stále funguje i vzájemná solidarita. Cestovatel Alberto Vojtěch Frič v kmeni Čamakoko zanechal na počátku minulého století své potomky, kterým současní čeští Fričovi koupili stádo krav, aby měli Čamakokové snadnější život. A tak se zde o nás pořád hodně ví i v pralesích.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio