Film zachycuje interakci enzymu a DNA

23. září 2010

Vědcům z univerzity v anglické Cambridgi se jako prvním na světě podařilo nafilmovat v reálném čase interakci molekuly DNA a enzymu. Film, zobrazující dění na ploše v řádu nanometrů, zachycuje bakteriální enzym, který se připojuje k virové DNA ve snaze ji zničit.

Angličané ve spolupráci s kolegy ve Skotsku, v Japonsku a v Indii využili metodu známou jako mikroskopie atomárních sil, která umožňuje zobrazovat až jednotlivé atomy. Dosavadní pokusy o zaznamenání jevů v tak malém měřítku dosáhly rychlosti nanejvýš jednoho snímku za osm minut. Nyní se podařilo zachytit setkání enzymu s DNA rychlostí dvou snímků za sekundu. Odborníci tak mohou vůbec poprvé pozorovat jevy, o nichž dosud měli pouze nepřímé důkazy. To může významně pomoci při studiu mechanismů, kterými se buňky brání před útokem virů. Ale také leccos napoví o způsobu, jakým enzymy v buňkách naopak opravují vlastní poškozenou DNA.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.