Testy ovzduší a vody budeme mít v kapse

18. září 2007

Náročné testy kvality vody nebo ovzduší by se měly v budoucnosti odehrát mimo laboratoř. Senzory vyvíjené v Technologickém institutu v Georgii totiž stanoví přímo na místě typy a množství polutantů.

Profesor Oliver Brand zvolil za základ nového senzoru rezonanční mikrováhy umístěné na křemíkovém podkladě, napsal server EurekAlert! Podkladový kotouček po okrajích narušují zářezy. Celek si můžeme představit jako skutečně miniaturní kruhový vějíř. Podstatné je, že díky svému tvaru rezonuje s určitou frekvencí. Pokud se na senzoru usadí cizí látka, změní se také rezonanční frekvence. Řídicí elektronika z toho snadno odvodí množství polutantů ve vodě či ovzduší.

Logo

Pak už zbývalo dořešit poslední problém, a tím je určení konkrétního typu škodlivé látky. Tým Technologického institutu v americké Georgii sáhl po velmi jednoduchém řešení. Senzory potáhl polymerovou vrstvou, která na sebe váže vždy jen jednu konkrétní látku.

Výsledkem snažení Olivera Branda a jeho kolegů je pole detektorů, které za pomoci řídicích obvodů okamžitě stanoví množství a druh škodlivé látky. Podle zveřejněné zprávy se zatím nepodařilo dosáhnout dostatečné citlivosti. V budoucnu by ale kvalitu ovzduší či vody nemusely měřit pojízdné laboratoře. Měl by stačit jeden kapesní přístroj.

Kompletní mikrosenzor pro detekci čtyř různých polutantů (3,5 x 3,5 mm)
autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.