Kraj má první hospic pro nevyléčitelně nemocné

18. září 2007

V Ostravě-Výškovicích slavnostně otevřeli Hospic svatého Lukáše. S dotační podporou a pomocí dárců ho vybudovala Charita Ostrava za 111 milionů korun. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil mimo jiné ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který budovu požehnal.

Hospic nabídne klientům 30 míst. Součástí profesionálního týmu hospice je kromě lékařů a zdravotních sester také sociální pracovník, pastorační asistent a duchovní. Své zázemí zde má i dispečink charitní pečovatelské služby, charitní ošetřovatelské služby a mobilní hospicové jednotky.

hospic

"Pro charitu je to výjimečná událost, jelikož je to první zařízení svého druhu, které vyrostlo v Moravskoslezském kraji. Bude sloužit umírajícím lidem v terminálním stadiu života, bude jim poskytovat péči, která by měla respektovat lidskou důstojnost těchto nemocných i blízkých rodinných příslušníků," popsal za charitu Dalibor Kraut, co otevření hospice znamená.

Prezidentka Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče Marie Svatošová zdůraznila, že hospic je článek, který v českém systému zdravotnictví chyběl. "Je to pro lidi, kteří mají před sebou už jen krátký úsek života, což ale neznamená, že bychom je měli hodit přes palubu."

Jednou z prvních klientek ostravského hospice je jednaosmdesátiletá paní Věra. "Jsem tady teprve týden. Je to pro mne nezvyk, v nemocnici je to úplně jinak. Panoval tam jiný řád, na pokoji jsme byli tři, tady jsem sama. Péče je perfektní, jako bych byla v hotelu," říká s úsměvem.

Nově zprovozněný hospic mají lidé šanci si prohlédnout, zařízení je přístupné dnes a zítra od 9:00 do 17:00.

Výstavba hospice pro nevyléčitelně nemocné, převážně onkologické pacienty, započala na sklonku roku 2005. I s vybavením přišel na 123 milionů korun. Na dofinancování stavby ale stále chybí přes 16 milionů. Částku musí ostravská charita splatit do června 2008.

autor: Petra Marková
Spustit audio

Více z pořadu