Jak se prosazují klinické zkoušky devitalizace?

5. červen 2002
Pod kůži

Metoda léčby rakoviny - tzv. devitalizace - se zatím oficiálně nesmí provádět. Přesto existuje nemocnice, kde lékaři pomocí devitalizace už operují. Metodu podobnou devitalizaci používá také jistý lékař na Slovensku, nádor ovšem neoperuje, přívod živin zastaví pomocí léků. Jiné pracoviště zase zkoumá využití speciální imunoterapie. Jaká je dnes vlastně vůbec šance klinické zkoušky devitalizace oficiálně prosadit?

Metoda devitalizace spočívá v podvázání rakovinného nádoru, tím se zabrání přívodu živin a nádor vymizí i s metastázami. Oficiální klinické zkoušky této metody devitaliazace skončily v říjnu loňského roku, údajně kvůli negativním výsledkům. Dodnes se však lékaři a zástupci ministerstva zdravotnictví o účinnosti metody dohadují. Zastánci devitalizace se domnívají, že pacienti neměli dostatečnou imunitu k tomu, aby tělo nádor zničilo. Aktivovaný imunitní systém je totiž jednou z podmínek úspěšné devitalizace. Podle předsedy Vědecké rady ministerstva zdravotnictví Jana Dvořáčka pacienti narušenou imunitu neměli. Onkolog Jan Možný však říká, že pacienti byli ve čtvrtém klinickém stádiu nemoci. Jeho stanovisko doplňuje i senátorka Dr. Zuzana Roithová.

Dr. Zuzana Roithová, senátorka: Bohužel, vím jinou věc a to, že nebyly prováděny imunologické zkoušky jak za života, tak po smrti, které by přinesly nějaké výsledky, a tj. změny v imunitním sytému.

Za obnovení výzkumu léčby rakoviny devitalizací vznikla i petice, tu podepsalo na 7 tisíc lidí. Petiční archy dostalo ministerstvo zdravotnictví a Poslanecká sněmovna, zatím ale k žádné změně stanoviska nedošlo. Metoda se oficiálně nesmí provádět. Co bylo vlastně cílem klinických zkoušek?

Jaroslav Svoboda, imunolog: Otázkou, na níž měla tato studie odpovědět, nebylo, zda je ta metoda účinná nebo neúčinná, ale zda ohrožuje ta devitalizace zhoubného nádoru toho pacienta bezprostředně nějakou infekční komplikací.

Objevují se dohady, že zastavení výzkumu devitalizace bylo předčasné a lidé tak v tomto případě nemají právo volby při léčbě. Hovoří se i o tlaku farmaceutických firem, které by v případě úspěšnosti metody přišly o zisky z prodeje cytostatik. Tyto dohady však předseda Vědecké rady ministerstva zdravotnictví Jan Dvořáček pokládá za naprostý nesmysl. Jiné stanovisko však zastává Miroslav Pekárek.

Miroslav Pekárek, onkolog a imunolog: Bohužel je to až hrozné, když vám to teď budu říkat, že nejde o pacienta, že jde o obchod, tzn. ty firmy vyrábějí tuny cytostatik a ty se musejí prodat.

Tlak farmaceutických firem proti zavedení devitalizace však nikdo zatím neprokázal. Onkolog a imunolog Miroslav Pekárek svůj názor a zkušenost však ještě dále rozšiřuje.

Miroslav Pekárek, onkolog a imunolog: Mně připadá u kolegů onkologů, když se jedná o manželku, o tatínka, on shání Iskadon nebo shání Glukanit, tak přiznám se, jízlivě se ptám - vy nedáváte chemoterapii nebo neozařujete? A vždycky slyším - no, pane doktore, přece manželce nedám jedy.

V souvislosti s devitalizací se však objevily i další podobné metody. Např. slovenský lékař Dr. Kamil Jurkovič léčí rakovinu pomocí běžně dostupných léků. Přívod živin do nádoru zamezí zablokováním hormonu štítné žlázy. Nádor se začne stahovat a vymizí. Jurkovič tedy vlastně provádí devitalizaci, ne však chirurgicky. O jednom ze svých pacientů, který se léčil na rakovinu plic, doktor Jurkovič říká.

Dr. Kamil Jurkovič: Krev vykašlával, měl bolesti, zadýchával se. Teď ho kontroluji po 11 letech, měl rakovinu plic. Po tom roce se cítil dobře, chodil na kontroly, až teď mi přišlo, že už má prakticky plíce čisté, je negativní.

Dr. Kamil Jurkovič nazývá tuto metodu - léčba onkologických onemocnění blokádou metabolismu nádorů. A jak popisuje její úspěšnost?

Dr. Kamil Jurkovič: No, úspěch 80, 90 %. Mám například pacienty s takovou rakovinou slinivky břišní a oni teď žijí už velmi dlouho, už 12 let.

Podobně se rakovina zkouší stabilizovat nebo i léčit pomocí dendritických buněk, které sídlí v orgánech v kůži v krvi. Mají funkci upozornit v organismu např. i na zhoubné buňky.

Zuzana Bartůňková, místopředsedkyně české imunologické a alergologické spol.: Problémem té protinádorové imunity je, že většinou imunitní systém ten nádor nevidí, takže tím cílem je zviditelnit nějakým způsobem ten nádor a předložit jej imunitnímu systému tak, aby ho rozpoznal jako něco škodlivého. Je to opravdu zatím ve stádiu experimentu.

Jak tedy metoda imunoterapie nádorů využívající schopnosti dendritických buněk funguje?

Zuzana Bartůňková, místopředsedkyně české imunologické a alergologické spol.: Tak ta dendritická buňka bakterie zachytí a její hlavní funkcí je vzít vzorek toho cizorodého materiálu a lymfatickými cévami se dostane do nejbližší mízní uzliny a ta lymfatická buňka se vzorky těch cizorodých látek putuje, aktivuje příslušné lymfocyty a ty produkují protilátky.

V květnu začala soukromá nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku devitalizaci nádorů provádět, pacienty lékaři operují jen na jejich vlastní žádost. Více už ale ředitel této nemocnice Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml, ředitel nemocnice ve Vrchlabí: Bojujeme, aby devitalizace probíhala trošku odlišně od toho, co nám předvedla ta renomovaná a vědecká pracoviště.

Jak je to tedy s oficiálním povolením metody devitalizace nádorů?

Michal Roček, soudce: Z hlediska práva říkám, jako pacient mám právo požádat o takovou léčbu, kterou sám chci a doktor, pokud je ta léčba technicky možná a pokud doktor sám chce, tak ji rozhodně provést může.

Podle zástupců Svazu pacientů lékaři devitalizaci používají, ovšem nehovoří o ní nahlas. Devitalizace je podle nich chirurgickým zákrokem a podle nich je legální.

Podle ministra zdravotnictví Bohumila Fišera jde ale o metodu nevyzkoušenou, pro lidi nevyhovující a měla by se tedy vrátit k pokusům na zvířatech.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu