Echolokace a dar řeči

23. září 2010

Gen, který se podílí na rozvoji lidské řeči, má zřejmě na svědomí také ultrazvukové signály netopýrů.

Gen FOXP2 kóduje protein, který zřejmě ovlivňuje koordinaci mezi řečí a pohybem úst. Poprvé gen připoutal pozornost v roce 2001, kdy si vědci všimli asociace mezi mutací v genu a určitými poruchami řeči. Další výzkum ukázal, že FOXP2 hraje ve vývoji řeči klíčovou roli. Není ovšem jen výsadou člověka - v roce 2005 se ukázalo, že bez tohoto genu by myši nemohly komunikovat pomocí ultrazvukových signálů.

Netopýr hnědavý

Ke zvířatům, která se využíváním ultrazvuku proslavila asi nejvíce, patří netopýři. Jejich echolokace není nic jednoduchého - netopýr musí koordinovat práci nosu, úst, uší a hrtanu během složitých leteckých manévrů. Genetikové z University of London byli zvědaví, jakou roli u netopýrů hraje gen FOXP2. Gen osekvencovali u 13 druhů netopýrů a 25 dalších savců, ptáků a plazů.

Zjistili, že gen netopýrů je oproti ostatním živočichům dvakrát tak variabilní, což podle článku na stránkách Science ukazuje na rychlou evoluci. Blízce příbuzní netopýři, kteří mají obdobné echolokační schopnosti, přitom vykazují stejné odchylky. Ty naopak vůbec nenajdeme u příslušníků řádu letounů (Chiroptera), kteří ultrazvuk nevyužívají. Genetikové proto došli k závěru, že FOXP2 hrál v evoluci echolokace stejně klíčovou úlohu, jako při vývoji lidské řeči.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.