Antropologický ostrov pokladů

23. září 2010

Pravý ostrov pokladů představuje pro antropology naleziště v gruzijském Dmanisi, kde se na jednom místě zachovaly pozůstatky čtyř jedinců Homo erectus.

Fosílie tohoto předchůdce moderního člověka se nacházejí v Africe, Asii i v Indonésii. Na jednom nalezišti se obvykle najde jen několik roztroušených kostí, které pocházejí od jednoho jedince. Antropologové si pak nemohou být jisti, jestli jsou fyzické charakteristiky nálezu - například délka končetin - typické pro celý druh či místní populaci, nebo představují jen individuální odchylku.

Lebka Homo erectus

V Dmanisi se na jednom místě našlo více než třicet kostí tří dospělců a jednoho adolescentního Homo erectus. Za jejich nález vděčíme tomu, že blízko naleziště se kdysi nacházel proud lávy, kam se příslušníci Homo erectus zřejmě vypravili pro maso usmrcených zvířat. Stali se však obětí šelem, které na jejich kostech zanechaly zřetelné otisky zubů.

Antropologové uvádějí, že proporce těla Homo erectus, který obýval dnešní Gruzii, odpovídaly moderním lidem a umožňovaly chůzí překonávat dlouhé vzdálenosti. Vážil asi 50 kilogramů a dosahoval výšky 150 centimetrů, což podle článku v Nature odpovídá teorii, že Homo erectus, který žil v chladnějších oblastech, měl kratší končetiny, než jeho příbuzní z teplé Afriky. Nyní se antropologové pokoušejí nalezené ostatky přiřadit ke třem lebkám, mozkovně a dolní čelisti, které byly na tomto nalezišti objeveny už dříve.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.