Hygienici varují před nemocí přenášenou komáry v severní Itálii

Hygienici dnes varovali české turisty před epidemií nemoci chikungunya, která se objevila na severu Itálie. Infekce přenášená komáry se většinou projevuje akutní horečkou, bolestmi svalů a kloubů. Až dosud byla rozšířena pouze v některých částech Afriky, jihovýchodní Asie a na indickém subkontinentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

komár

komár | Foto: Republika

Podle italského ministerstva zdravotnictví bylo nahlášeno do dnešního dne asi 150 případů v oblasti Emilia Romagna, zejména v okolí měst Ravenna a Cesena, kam často míří i čeští turisté.

Onemocnění přenáší v tropických oblastech komár Aedes egyptus, ale v Itálii má virus nečekaně jiného nositele - velmi nepříjemného komára Aedes albopictus, zvaného také komár tygr. Ten se dostal do Itálie pravděpodobně z Indie teprve před přibližně deseti lety.

Právě boj s tímto typem komára představuje jedinou zbraň proti epidemii chikunguny. Funkcionář Evropského centra pro prevenci nemocí Denis Coulombier prohlásil, že podobné situace by mohly vzniknout v dalších zemích středomoří.

Podle hlavního hygienika České republiky Michaela Víta by všichni turisté, kteří míří do severní Itálie, měli s možnou nákazou počítat. "Jestli jedu do této oblasti, tak užívat repelenty a sítě o oken, abych co nejvíce snížil možnou expozici," doporučuje Vít. Lidé, které pokouše komár, by podle Víta také minimálně měsíc neměli darovat krev.

Inkubační doba se pohybuje průměrně od pěti do sedmi dnů, ojediněle může dosáhnout až 12 dnů. V případě poštípání by měli lidé po inkubační dobu věnovat pozornost projevům nemoci, tedy akutní horečce a bolesti svalů a kloubů, a v případě jejich objevení kontaktovat svého praktického lékaře. Česko zatím nezaznamenalo ani jeden případ chikunguny.

Vědunka Lunardi, Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme