Amsterdamská radnice se pustila do boje s prostitucí

Amsterdamská radnice řeší prostituci v proslulé čtvrti Wallen v centru města. Částkou 15 milionů eur přispěje soukromé developerské společnosti, aby za celkem 40 milionů eur vykoupila typická okna, ve kterých nabízejí ženy sex. Pak je přestaví na byty nebo malé obchody a jiné podniky. Amsterdamští radní mají za to, že se v obchodu se sexem perou špinavé peníze a proto jej chtějí aspoň částečně z centra vytlačit. Co si o tom myslí přímo dotčení lidé?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice s honosnými domy

Ulice s honosnými domy | Foto: Jan Rosenauer

Ve stínu Starého kostela v srdci Wallenu provozuje svůj podnik bývalá prostitutka Mariska Majoorová. Její Informační centrum o prostituci na sebe samo vydělává a Mariska tady veřejnosti poskytuje informace o čemkoli, co se prostituce týká. Přitom prodává upomínkové předměty s mírně erotickým podtextem a, řekněme, odbornou literaturu - ne však pornografii.

Starosti jí prý dělají skutečné příčiny, které stojí za novou iniciativou amsterodamské radnice. Ale jinak je ráda, že jsou úředníci aspoň ochotní mluvit s bankami. Protože to je pro všechny podnikatele v téhle oblasti problém. Banky prostě nemají prostituci rády.

Zajímá mne, co tedy Mariska považuje za hlavní motivaci amsterdamské radnice. Na světě, a tedy i v místní politice, je podle Marisky prostě hodně lidí, kteří prostituci nemají rádi a chtěli by se zbavit jí i celé čtvrti Wallen. Myslí si, že prostitutky z něčeho osvobodí, ale ve skutečnosti je jen vyženou jinam.

A co se praní špinavých peněz týče - to prý není specifický problém obchodu se sexem. Podle Marisky se týká stejnou měrou i takzvaných slušných podniků jako jsou restaurace nebo bary.

Snahu Amsterdamské radnice lze tedy brát buď jako upřímnou snahu zprůhlednit a tak trochu vyčistit poměry, které ve čtvrti červených luceren panují. Nebo ji můžete chápat jako skrytou snahu postupně celý malebný - ale na hříchu prosperující Wallen postupně zlikvidovat. Čemu víc věřit - to nechám na vás.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme