Herpes viry poprvé u netopýrů

23. září 2010

Netopýři a kaloni jsou známí jako nositelé různých virů - včetně vztekliny, Eboly a Marburghu. Objev osmi zcela nových netopýřích virů publikuje Journal of General Virology.

Herpetické viry (Herpesviridae) jsou obalené DNA viry, které zvířatům i lidem způsobují řadu nemocí - například opar, infekční mononukleózu a plané neštovice. U netopýrů až dosud nebyly zaznamenány. Němečtí biologové ovšem u sedmi druhů evropských netopýrů z čeledi Vespertilionidae objevili hned osm herpetických virů. Sedm z nich patří do podčeledi Gammaherpesvirinae, osmý do Betaherpesvirinae. Právě ten je podle DNA sekvence vzdálený příbuzný lidského cytomegaloviru.

Netopýr

Patoložka Gudrun Wibbelt z Leibnitzova institutu (IZW) říká, že mnoho netopýrů projevuje známky plicních nemocí, za které by mohly být zodpovědné právě herpetické viry. Ověření této teorie bude předmětem dalšího výzkumu. Na otázku, jestli by některý z těchto virů mohl být nebezpečný lidem, odpovídá záporně: herpes viry jsou obvykle specializované na určitého hostitele, se kterým prošly dlouhou evolucí. Je proto nepravděpodobné, že by netopýří herpetické viry mohly způsobit nějaké lidské onemocnění.

Související články:
Přenašeč Eboly odhalen
Rezervoár viru Marburgh

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.