Regulované nájemné od příštího roku podraží

24. září 2007

Do konce měsíce září by se měli lidé, bydlící v bytech s regulovaným nájemným, dozvědět, jak se jim v příštím roce zvýší nájmy. Vláda v loňském roce přijala zákon o jednostranném zvyšování nájemného z bytu. Na jeho základě by se postupnou deregulací měly regulované nájmy v průběhy čtyř let, do roku 2010, přiblížit nájmům tržním.

Možností zákona, který pro každý rok stanovuje horní hranici růstu cen nájemného, pro letošek využila, a využije zřejmě i pro příští rok, většina měst a obcí, které a která vlastní bytový fond. Jako například Milevsko, potvrzuje místostarostka Ivana Stráská: "Samozřejmě i Milevsko využilo možnosti, kterou zákon dává. Nájmy se zvýší, ale ne nijak dramaticky. Zvýší se o 20 procent, což je dáno velikostí obce."

Velice zjednodušeně řečeno, u změn nájemného podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného platí nepřímá úměra - nízké nájmy rostou v procentní míře více. Lidé si přitom mohou své maximální regulované nájemné pro příští rok spočítat i sami, a to pomocí kalkulačky nájemného, kterou najdou na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Musí k tomu znát své současné nájemné, velikost bytu a velikost obce.

Zvedat nájmy budou i v obecních bytech v Dubenci, který spadá pod Dívčice na Českobudějovicku, říká starostka Dívčic Milada Pokorná: "Nájemné stále není tak drahé jako ve městech. Lidé chtějí bydlet čím dál tím lépe, ale nejsou na to finance."

Maximální hranice nájemného v Jihočeském kraji pro obce o velikosti do 1999 obyvatel, kam patří i Dívčice, je u nájemného pro rok 2008 16 korun a 99 haléřů za metr čtvereční. Například Středočech bydlící v bytě s regulovaným nájemným ve stejné obci ale může platit až 27,50, levněji než Jihočech pak může bydlet ve srovnatelné obci obyvatel Ústeckého, Karlovarského nebo Královéhradeckého kraje. Obce přitom mohou, ale nemusí využít maximální možné zvýšení nájmů, které jim zákon povoluje.

autor: čro čb
Spustit audio