Nadbytek živin deformuje žáby

23. září 2010

Deformované žáby upoutaly pozornost veřejnosti poprvé v 90. letech minulého století. Skupinka amerických školáků tehdy objevila jezírko, kde polovině žab chyběly nebo přebývaly nějaké končetiny.

Problém se od té doby rozšířil a o jeho důvodech se spekuluje. K teoriím patří vliv pesticidů, přemíra UV záření a parazitární infekce. Nová studie ukazuje, že důvodem jsou skutečně paraziti, ale nikoli sami. Za primární příčinu můžeme značit nadbytek dusíku a fosforu, který se do vody dostává kvůli zemědělské výrobě. V pokusných nádržích, do kterých vědci uměle přidávali tyto živiny, byl oproti kontrolním 2 až 5krát větší počet postižených žab.

Deformovaná žába

Dusík a fosfor totiž stimuluje růst řas, takže se ve vodní nádrži uživí více měkkýšů, kteří slouží jako hostitelé parazitům motolicím (Trematoda). Jejich larvy, označované jako cerkárie, napadají pulce, ve kterých tvoří cysty. Ty pak mohou svou přítomností zásadně narušit vývoj končetin. Podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, stačí pouhých 12 cerkárií k tomu, aby z pulce vyrostla deformovaná žába.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.