Sněmovna bude rozhodovat o vydání poslance KSČM Vondrušky

Zákonodárci by dnes měli rozhodnout o tom, jestli vydají komunistického poslance Josefa Vondrušku k trestnímu stíhání. Podezřelý je z toho, že v době komunistické totality jako vězeňský dozorce týral odsouzené. Žalobci ho chtějí stíhat za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Vondruška všechna obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Vondruška

Josef Vondruška | Foto: Poslanecká sněmovna

Obvinění z násilí proti vězňům je záměrným útokem proti celé KSČM - tvrdí komunistický poslanec Josef Vondruška. Podle něj má celý případ jen politický podtext, a svou vinu na týrání vězňů v žaláři v Minkovicích na Liberecku popírá.

"Já jsem přesvědčen, že to je pouze záminka útoku, který je veden proti parlamentní straně, a já sloužím coby jakýsi prostředník," míní Vondruška.

Mandátový a imunitní výbor se ke kauze postavil jednoznačně - poslancovo vydání k trestnímu stíhání jednomyslně doporučil. Vondruška, který sám je členem tohoto výboru, se hlasování neúčastnil. O jeho osudu teď musí rozhodnout celá sněmovna.

"Předpokládám, že by tento bod mohl být zařazen již odpoledne. Hlasováním se rozhodne, zda trestní stíhání bude moci být zahájeno, případně navždy vyloučeno," říká šéf mandátového a imunitního výboru sněmovny Miloslav Kala (ČSSD).

Předseda KSČM Vojtěch Filip už dříve uvedl, že pro Vondruškovo vydání hlasovat nebude. Podle něj má Vondruška právo na podporu svých spolustraníků.

Ve věznici v Minkovicích si za minulého režimu odpykávali tresty i političtí věznici. Právě ti už v loňském roce Vondrušku vyzvali, aby kvůli své minulosti sněmovnu opustil - on ale řekl, že nikoho nešikanoval a dodržoval zákon.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme