Rostlinné komunikační sítě

23. září 2010

Rostliny nejsou jen pasivní stvoření, která čekají na to, až je nějaký býložravec spase. Podle zprávy Netherlands Organization for Scientific Research mohou k včasnému varování před nepřítelem využívat jakési komunikační sítě.

Mnoho rostlin - například jahodníky nebo jetel - vytváří sítě, ve kterých jsou jednotlivé rostliny propojeny svými kořeny. Teoreticky jim takové zařízení, nikoli nepodobné počítačové síti, umožňuje vzájemnou komunikace. Holandští vědci z Radboud University jako první prokázali, že rostliny jetele tuto síť využívají k varování před nepřítelem.

Jetel

Pokud jednu rostlinu jetele napadnou housenky, vyšle rostlina skrze komunikační síť signál, který varuje ostatní. Ty pak zesílí svou chemickou i mechanickou obranu, takže jsou pro housenky méně atraktivní. Včasné varování jim tak umožňuje být o krok napřed před nepřítelem. Komunikační sít má ovšem - stejně jako Internet - i svou stinnou stránku. Propojení jednotlivých rostlin totiž usnadňuje šíření rostlinných virů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.