Budou mít gorily Havaj?

1. říjen 2007

Havajská příroda prý představuje "nejafričtější" biotop mimo Afriku. Bude se tam ale dobře dařit gorilám nížinným?

Gorilí nadaci (The Gorilla Foundation) proslavila "mluvící" gorila Koko. Její příběhy doslova obletěly svět a pomohly tak upozornit na problematiku ochrany goril nížinných v divoké přírodě. Samotná nadace se ale snaží zlepšit také situaci goril chovaných v zoologických zahradách.

"Mluvící" gorila běžným standardem

Budoucí gorilí rezervace na Havaji

Koko a její společník Michael jsou důkazem toho, že gorily jsou schopny naučit se znakovou řeč. Často se mluví o tom, že pokud by znakovou řeč ovládaly i další gorily v zajetí, umožnilo by nám to zlepšit péči v zoologických zahradách.

A právě takové aktivity podporuje i Gorilí nadace. Zdá se, že alespoň ve Spojených státech amerických se projekt výuky znakového jazyka u goril v zoo pomalu rozjíždí.

Do důchodu na Havaj

Dalším problémem, kterému čelí chov goril v zajetí, bývá nedostatek prostoru pro výběhy zvířat. Důsledkem toho je narušení sociálních struktur v rodině, a tím i rozmnožování. Někdy bývá rozmnožování goril nežádoucí právě z hlediska prostoru v mnohých zoologických zahradách, protože vyúsťuje v problémy s následným umístěním mláďat. Hlavně samců, kteří rodinu brzy opouštějí a v přírodě tvoří samostatné, tzv. bakalářské skupiny.

Proto Gorilí nadace usiluje o vybudování velké gorilí rezervace na Havaji, kam by se dostaly starší gorily a mladí samci ze zoologických zahrad. To by pomohlo omladit gorilí populace v zajetí, a také umožnilo chovat některé gorily v téměř přirozených podmínkách.

Návrh areálu

Proč právě Havaj?

Odborníci záměrně vybrali Havaj, jeden z 50 amerických států, z důvodu stabilní politické situace. Navíc se prý jedná o biotop, který je Africe maximálně podobný, a to včetně klimatických podmínek. Havaj zkrátka nejvíce připomíná středozápadní Afriku od jihovýchodní Nigérie po Gabun, kde gorily nížinné přirozeně žijí.

Projekt gorilí rezervace začal výstavbou správních budov a technického zázemí. Kdy se na Havaj dostanou i první gorily, není zatím jasné.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio