26. 9.

26. září 2007

Farida K nejsilnějším zážitkům posledních ročníků hudebního veletrhu Womex patřil koncert zpěvačky Faridy z Iráku. Majestátní žena ze země, jejíž hudba se v Evropě objevuje jen zřídka, okouzlila publikum hudebních znalců z celého světa díky muzikálnosti i expresívnosti, s níž snadno překonala kulturní i jazykovou bariéru. Farida žije v Holandsku, a její první evropské album Ishraqaat vzniklo ve spolupráci s bosenským producentem Dragi Šestičem.

Maqam Nahaawand 06:56

Zpěvačka Farida se narodila roku 1963 v Iráku, její matka ale pochází z Ázerbajdžánu. Během hudebních studií se seznámila s dnes už nežijícím mistrovským hráčem na loutnu oud Munirem Bashirem, který si ji vybral jako zpěvačku do svého ansámblu. Během turné v Holandsku se Farida rozhodla setrvat v exilu v Evropě a nevracet se do vlasti, v níž tehdy vládl diktátor Saddam Hussein.

Madri Ana 06:47

Arabská hudba používá exotické tónové řady zvané maqam, podle nichž se jmenuje hudební styl, který má v arabských zemích obdobnou roli, jako na západě evropská vážná hudba. Následující skladba bude v maqamu zvaném dasht, jedná se o milostný příběh o ženě s tvrdým srdcem.

Maqam Dasht 08:47

Když Farida ještě studovala hudbu v Bagdadu, objevila se v irácké státní televizi se skladbou svého učitele Munira Bachira, což byl její životní průlom: od toho večera ji znal celý Irák. A když o šest let později skončila svá studia na hudební akademii, jako první žena v historii dostala šanci vyučovat klasický zpěv maqam.

Il-walid Naam 06:32

Název alba, které Farida v Holandsku natočila, zní Ishraqaat, což znamená První světlo na obloze za úsvitu. Významný podíl na albu Ishraqaat měl manžel zpěvačky a vedoucí její doprovodné skupiny, jehož nástrojem jsou jednak západní housle, a také houslím příbuzný nástroj jozza, který se ovšem podobně jako violoncello se drží ve svislé poloze, a jeho ozvučná skříň se opírá o koleno hráče.

Al-Rikbaariya 06:17

Dalšími nástroji doprovodné skupiny Faridy je citera qanun, loutna oud, a flétna nay. V milostné baladě zpívá Farida o muži, který přemýšlí jaký dar věnovat své vyvolené, a nakonec se rozhodne, že jí daruje svoji duši.

Hadiyyatu Al-'lid 06:39

Farida zpívá veselou a rozvernou skladbu o krásné a namyšlené dívce, která o sobě tvrdí, že její postava je křehká a jemná jako bazalka.

Tal'a Min 04:43

Ya Hamaam 06:02

Spustit audio