Rusko představilo Superjet, první moderní letoun pro světový trh

Rusko se dnes pochlubilo prvním moderním civilním letounem. Země tak chce oprášit velmi zašlou slávu ruského leteckého průmyslu, který utrpěl totální krach zejména po rozpadu Sovětského svazu. Se strojem Superjet přichází největší ruský výrobce vojenských letadel Suchoj ve spolupráci s americkým Boeingem a firmami z Francie a Itálie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Superjet 100, Suchoj

Superjet 100, Suchoj | Foto: AFP

Nový letoun se dnes ukázal v závodě Suchoj v dálněvýchodním městě Komsomolsk. Zatím ale zůstal jen na zemí. První zkušební let byl zatím odložen, ale v plánu je do konce roku. Superjet už má dvě výrobní verze. Obě maximálně pro sto cestujících. Letoun je tak určen zejména pro regionální lety. Rusko si od stroje Superjet slibuje návrat na světové trhy. Chce být silnou konkurencí mezi středně velkými letadly.

Suchoj láká zájemce ze zahraničí velmi nízkou cenou letounu - kolem 25 miliónů dolarů. To je asi 25 procent pod úrovní konkurentů. Zatím ale nejvíce objednávek míří od domácí společnosti Aeroflot. Ta má zájem o prvních třiadvacet letadel.

Petr Vavrouška, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme