Optimismus kolem chaluh

23. září 2010

Mořské řasy chaluhy (Laminariales) tvoří v oceánech mírného pásu rozsáhlé lesy, které slouží jako úkryt a potrava mnoha živočichům - od drobných měkkýšů po mořské vydry.

Až dosud se biologové domnívali, že chaluhy jsou závislé na chladné vodě bohaté na živiny a stoupající globální teplota pro ně znamená vážné ohrožení. Situace však podle zprávy na stránkách Science nemusí být kritická. Mořští biologové z Moss Landing Marine Laboratories a University of California vytvořili matematický model, který na základě teploty vody a množství živin a světla vytipoval oblasti tropických oceánů, ve kterých by se chaluhám mohlo dařit.

Chaluhy

Vytipovaná místa obvykle ležela pod úrovní korálových útesů. Jedno z největších se podle modelu mělo nacházet blízko Galapážských ostrovů. Vědci se tam vypravili s týmem potápěčů - a zjistili, že jejich teorie byla správná. Asi 20 metrů pod hladinou objevili celý les chaluh i se škeblemi, měkkýši a kraby. Podle autorů studie je to dobrá zpráva - chaluhy se v případě oteplení oceánů mohou přesunout do hlubších vod a snad sebou vzít i živočichy, kteří jsou na nich závislí.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.