Dokumenty archivu Škoda Holding by utvořily čtyřkilometrového hada

27. září 2007

Ručně malované výkresy velkopodnikatele Emila Škody z 60. let 19. století, film o kompletní výrobě parní lokomotivy, dokumenty z výroby zbraní používaných ve světových válkách jsou unikáty archivu plzeňské Škody Holding, údajně největší sbírky podnikových dokumentů v České republice. Podle vyjádření vedoucí Ladislavy Nohovcové, čítá čtyři kilometry písemností, fotografií a filmů.

"Konkurovat by nám ještě mohl archiv OKD," uvedla. Podle archivářky OKD Lucie Stařinské mají doly "jen" 2,4 kilometru dokumentů. "Přibývá tu tak deset běžných metrů ročně," uvedla Nohovcová. Podle ní zabírají nyní dokumenty 700 metrů čtverečních. OKD má pro archiv speciální budovu, která loni získala akreditaci ministerstva vnitra. V obou archivech mají inventarizovánu asi polovinu všech uskladněných položek.

Škoda Holding eviduje v dvoupodlažním suterénu budovy ředitelství 40.000 výkresů, technologické postupy, počty vyrobených lokomotiv a obráběcích strojů, kompletní rozbory hospodaření i výroční zprávy. Kolekce asi 2000 filmů o výrobcích, z nichž první jsou z 20. let minulého století, negativy a několik set tisíc fotografií. Nejstarší výkresy jsou z roku 1860. Jsou vyvedeny tuší na pauzovací papír, raritní jsou barevné na tvrdé čtvrtce. Nejcennější jsou právě výkresy Emila Škody z 60. až 70. let 19. století, kde je majitel podniku podepsán.

Do škodováckého archivu se sjíždějí badatelé, fandové, publicisté a studenti z celé Evropy, USA, Kanady i Austrálie. Další lidé pátrají ve Škodovce po svých předcích. Čtvrtina z nich přijede osobně a hledá v inventářích a kartotékách, zbytek si zadá požadavky emailem. "Každý, kdo chce napsat něco o historii českých lokomotiv, zbraní, ale i automobilů, nemůže opominout škodovácký archiv," řekl Petr Mazný z Muzea Škoda.

Škodovka registruje téměř 200 badatelských návštěv ročně, archiv OKD jich letos zatím měl 56. Souvislejší řadu dokumentů má archiv od roku 1830. Nejzajímavější jsou archiválie nejstarších "těžařstev", v nich jsou ekonomické rozbory, projekty i plány chodeb. Raritou je dokumentace jednoho z nejstarších těžařství Severní dráhy Ferdinandovy včetně tehdejších akcií.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio