Složení hadího jedu určuje kořist

23. září 2010

Na složení hadích jedů se podle článku v časopise Evolutionary Biology značně podepsala rozmanitost kořisti.

Složení jedu suchozemských hadů se i u blízce příbuzných druhů může značně lišit. Vědci to dávají do souvislosti s rozmanitostí jejich kořisti - suchozemští hadi loví hmyz, obojživelníky, jiné plazy, ptáky a savce. Naproti tomu, mořští hadi mají výběr omezený na různé druhy ryb. Vědci proto u obou skupin hadů porovnávají geny pro proteiny jedových žláz.

Logo

Biologové z univerzity v Singapuru nyní prozkoumali tyto geny u dvou druhů mořských hadů z čeledi korálovcovitých (Elapidae). Přestože studované druhy v moři obývají odlišná prostředí, jejich geny pro klíčové proteiny jedu (fosfolipázu A2 a takzvaný three-finger toxin) se nijak zvlášť neliší.

Geny pro stejné toxiny u různých druhů suchozemských hadů jsou naopak velice variabilní. Autoři studie z toho usuzují, že geny mořských hadů zůstaly v evoluci nezměněny právě proto, že jejich nositelé sdíleli stejný typ kořisti.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.