Skeptický slovník

23. září 2010

Český klub skeptiků Sisyfos na svých webových stránkách spustil výkladový "skeptický slovník".

Podle spolku Sisyfos se v západním světě i u nás často zpochybňuje racionalita. Na vzestupu je naopak víra v různé paranormální fenomény a alternativní výklady vědeckých poznatků. K důvodům šíření "iracionálna" patří i skutečnost, že existuje jen minimum kritických pramenů, které by sporné jevy objektivně vysvětlovaly.

Sisyfos tyto zdroje rozšířil o Stručný výkladový slovník českých skeptiků. Jeho cílem je poskytnout přesné, objektivní a podložené informace o předmětu skeptického zájmu z racionálního hlediska. Do slovníku autoři zařadili hesla sahající od šarlatánství a absurdit přes paranormální oblast až k seriózním, ale často mylně interpretovaným problémům.

Podobný slovník není úplnou novinkou - v angličtině existuje "The Skeptic´s Dictionary", který je dostupný na webových stránkách www.skepdic.com. V němčině je v knižní podobě k dispozici "Lexikon der Parawissenschaften".

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.