Během protesů v Barmě už zahynulo nejméně devět lidí

Barmský vojenský režim krvavě potlačil dnešní protivládní demonstraci. Vojáci zabili nejméně devět lidí, mezi nimi i prvního cizince, japonského novináře. Policisté a vojáci také prováděli razie po celé zemi a zatkli tisícovku mnichů. Protesty i přesto pokračovaly, dnes ale místo mnichů, kteří v uplynulých dnech stáli v čele demonstrací, protestovali řadoví občané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestů v Barmě se účastní kromě mnichů i řadoví občané

Protestů v Barmě se účastní kromě mnichů i řadoví občané | Foto: AFP

Na 50 tisíc lidí, hlavně studentů i řadových občanů pobouřených pleněním klášterů i včerejšími prvními oběťmi, vyšlo do ulic Rangúnu, pořádkové síly je však v centru města, u pagody Schulei, rozehnaly slzným plynem a následně i střelbou.

Právě v okolí tohoto svatostánku, kde v uplynulých dnech protestní průvody končily, zahynul i japonský novinář, pracující pro tokijskou agenturu APF. Lidé umírali i na dalších místech, mezi nimi i studenti.

Vojáci a policisté také nekompromisně mlátili každého, koho chytili, prohledávali jedoucí automobily a zaměřili se i na všechny, kdo měli mobilní telefony. Neštítili se ani rabování v obsazených klášterech. I přes razantní postup ozbrojených sil však tisíce lidí demonstrovaly také v dalších městech včetně Mandalay, Sittwe či Pakkoku.

V Rangúnu platí zákaz nočního vycházení. Podle agentur hlásí očití svědkové prázdné ulice a ojedinělou střelbu. Současné protesty jsou největším výrazem nespokojenosti s vojenskou juntou v uplynulých dvaceti letech.

K okamžitému zastavení násilného potlačování pokojných demonstrací v Myanmaru vyzvaly Spojené státy. Nad děním v Barmě vyjádřila znepokojení také Rada bezpečnosti OSN. Tamní vojenský režim ale neodsoudila a neuvalila na něj sankce, jak to požadovaly západní mocnosti. Rezoluci totiž zablokovala Čína.

Do Barmy odcestuje zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN Ibrahim Gambarí. Jeho úkolem bude zahájit jednání s vojenskou juntou. Americký prezident George Bush poděkoval čínskému ministru zahraničí za to, že misi zprostředkoval.

Ibrahím Gambarí dostal od Rady bezpečnosti plnou důvěru, kterou tlumočil britský vyslanec v OSN John Sawers: "Všichni podporujeme profesora Gambarího, aby se vydal do Barmy jako zástupce generálního tajemníka. Doufáme, že tamní úřady povolí, aby se jeho návštěva uskutečnila okamžitě a aby mohl vidět všechno, co potřebuje, včetně Su Ťij. Myslím, že vojenský režim v Barmě by měl také věnovat pozornost tomu, co řekl generální tajemník Valnému shromáždění - totiž, že doba beztrestnosti pominula a lidé budou za své jednání pohnáni k zodpovědnosti."

Americký prezident George Bush vyzval okolní státy s vlivem na vojenskou juntu, aby pomohly barmskému lidu naplnit naděje na změnu. Proti násilnému zásahu barmské junty se postavila také organizace Sdružení států jihovýchodní Asie - ASEAN.

Západní státy vyvíjejí na Barmu tlak dlouhodobě, především kvůli zadržované opoziční vůdkyni Su Ťij.

Robert Mikoláš, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme