Dálnici D8 chybí k dokončení jen šestnáct kilometrů

Už jen šestnáct a půl kilometru chybí k dokončení dálnice D8 vedoucí z Prahy ke státní hranici s Německem. I když se na první pohled zdá, že je to jen její malá část, lidé z obcí a měst kolem mezinárodní silnice E 55 ví své a na její dokončení čekají hodně netrpělivě. Poslední úsek dálnice D8 se pomalu, ale jistě začíná stavět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D8

Dálnice D8 | Foto: www.rsd.cz

Na šestnácti kilometrech dálnice bude kromě samotné komunikace ještě šest náročných staveb - tři mosty, dva tunely a průzkumná štola v Prackovicích. Ještě v těchto dnech brání zahájení stavby mostů ve Pchynicích a u Párně, včetně radejičínského tunelu, nepravomocná stavební povolení.

Ekologické organizace totiž proti nim vznesly námitky, a tak se čeká na rozhodnutí rozkladové komise ministerstva dopravy. Stavbaři se ale už brzy dočkají. Slibuje to náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. "Stavební povolení už jsou. V rozkladové komisi byly námitky ekologických organizací zamítnuty, to znamená, že během dvou tří dnů nabudou platnosti a budou předány zhotovitelům," řekl Hodač.

Podle původních plánů se měla tato část dálnice D8 začít stavět před třemi lety. Letos už měla být v provozu. Ekologické organizace ale bojovaly o změnu její trasy tak, aby doprava neohrožovala vzácné živočišné a rostlinné druhy v chráněné krajinné oblasti. Především jim vadila výjimka ze zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou pro průchod chráněnou krajinnou oblastí udělilo stavbě ministerstvo životního prostředí.

Letos ekologisté u soudu spor o výjimku prohráli. A přípravy stavby mohly pokračovat až do jejího nedávného zahájení. Soudy se ale s největší pravděpodobností kauzy D8 jen tak nezbaví. O žalobě o náhradu škody na ekologické organizace teď pro změnu uvažuje ministerstvo dopravy.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme