Invazivní ptáci zachraňují rostliny

5. říjen 2007

Havaj patří k místům s nejvyšším počtem invazivních druhů na světě. Více než 4600 rostlin a 140 ptáků se zde ocitlo díky lidským aktivitám. Ochranáři s nimi válčí už dlouhá léta, ale nový výzkum ukázal na jeden velký paradox.

Biologové z několika amerických univerzit na Havaji zkoumali, jakým způsobem zdejší ptactvo roznáší semena rostlin. Většina ptáků, kteří jsou na Havaji původní, se živí bezobratlými nebo nektarem květů. Pouze jeden druh - šatovník amakihi (Hemignathus virens) - pojídá rostlinné plody.

Šatovník amakihi

Jako roznašeči semen se ale uplatňují čtyři invazivní druhy (jedním z nich je timálie čínská - Leiothrix lutea). Překvapivé je, že tito ptáci dávají přednost rostlinám, které jsou na Havaji původní, před těmi, které zde uměle vysadil člověk. Invazivní ptáci tak paradoxně pomáhají zachovávat původní druhy rostlin.

Podle článku na stránkách Nature toto zjištění komplikuje ochranářské programy. Otázkou totiž je, jestli by snaha o vymýcení invazivních druhů ptáků nedorazila již tak ohroženou původní havajskou flóru.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio