Karlovy Vary dostaly za sporné losování zakázky pokutu půl milionu

Město Karlovy Vary dostalo od antimonopolního úřadu pokutu ve výši půl milionu korun. Důvodem bylo pochybení při miliardovém tendru na stavbu víceúčelové haly. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Radnice se může odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Záběry z výběrového řízení zveřejnilo město na internetu. Právě zmiňované video bylo podle předsedy antimonopolního úřadu Martina Peciny jedním z důvodů, proč byla pokuta uložena.

"Skutečně se nám zdálo, že výběr posledních dvou firem, který trval mnohem déle než u firem předcházejících, byl proveden podivným způsobem. Poslední firma, která byla hledána tak dlouho v osudí, tak nakonec se stala i realizátorem zakázky," uvedl Pecina.

Úřad ale nemohl zakázku zrušit, protože nedostal v zákonném termínu podnět k zahájení správního řízení. Zakázku na stavbu multifunkčního centra za miliardu korun tak realizovalo sdružením firem Syner, Metrostav a Baustav, které z tohoto výběru vyšlo vítězně.

Vedení města se domnívá, že Karlovy Vary nijak nepochybily. Náměstek primátorky Petr Keřka zatím neví, zda se město odvolá. "Právníci zpracují analýzu a pak se během těch patnácti dnů rozhodneme pro další postup," řekl.

Podle Keřky v přímé činnosti města určitě nenastala chyba související s losováním. Soutěž organizovala pro magistrát společnost Stormen. Ta ale pověřila další firmu StoneBlock. Její zástupci losovali z osudí, ve kterém bylo 16 uchazečů, pět finalistů, z nichž následně hodnotící komise vybrala vítěze.

Videozáznam ukazuje, že vytažení posledního účastníka finále a nakonec i vítěze soutěže trvalo neúměrně dlouho. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo. O případ se tak začalo zajímat i prezidium Notářské komory v Plzni.

Bohumír Mazáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme