V Japonsku našli nejstarší dřevěnou masku

5. říjen 2007

V zemi vycházejícího slunce byla objevena nejstarší japonská maska, která pochází z počátku 3. století. Předmět současně sloužil jako motyka, která byla s největší pravděpodobností používána během obřadů, jež souvisely s obděláváním země.

Maska byla nalezena v oblasti, kde se podle předpokladu vědců nacházelo legendární království Yamatai-koku - poblíž města Sakurai v prefektuře Nara. Oznámilo to místní obecní zastupitelstvo pro vzdělávání. Společně s maskou byly také objeveny rukojeti od srpů a štíty, informuje Daily Yomiuri Online.

Délka masky, která je vytvořena z dubu, dosahuje 26 cm a její šířka je 21,5 cm. Otvor o průměru 3,4 cm, kde se pracovní část motyky spojuje s rukojetí, tvoří její ústa. Otvory na oči byly vyřezány později. Nechybí ani nos a obočí. V masce však chyběly dírky pro upevnění, z čehož vědci vyvozují, že ji tehdejší lidé drželi při obřadech před obličejem pouze rukou.

Mohyla, která v blízkosti ruin starého města leží, patří mezi nejstarší v Japonsku a je spojována ze starou dynastií. Tuto a další aktuality z oblasti historie uslyšíte také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 5.10.2007 v 18:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.