Pospíšil: Nový trestní zákon má více chránit člověka

Nižší hranice trestní odpovědnosti, přísnější tresty, posílená pozice žalobce - to jsou jen některé novinky z chystaného upraveného trestního zákoníku, který se má kompletně změnit po 60 letech. Nový zákoník dnes představil šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj je celkově zaměřen na větší ochranu člověka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Zdroj: ČTK

Podle nového zákona se například lidem, kteří se dopustí zločinu proti lidskému životu nebo zdraví, v budoucnu prodlouží pobyt ve vězení. Norma také snižuje hranici trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila resort do zákona zapracoval připomínky odborníků a také veřejnosti: "Na základě podnětů starostů jsme zapracovali přísnější užívání trestů obecně prospěšných prací. Protože dnes bohužel dochází často k tomu, že soudy velmi paušálně ukládají trest obecně prospěšných prací a starostové obcí, kde se tento trest vykonává, potom s tím mají problémy. Pachatelé totiž tento trest nechtějí vykonávat."

Trest smrti v připomínkách lidé podle Pospíšila zmiňovali jen velmi okrajově. "Několikrát byl v návrzích zmíněn, že by měl být zaveden, ale nebylo to dominantní téma," uvedl ministr. Nejvíce se podle něj objevovalo téma věkové hranice a téma ukládání trestu: "Občané chtěli, aby se v případě, že pachatel spáchá více trestných činů, jednotlivé tresty sčítaly. Takový ten americký model, který známe z filmů. A ne, aby byl ukládán jeden souhrnný trest."

Trestný čin eutanázie, o kterém se vedla vzrušená debata, nakonec podle Pospíšila v novém zákoníku bude chybět: "Já jsem jednal s příznivci eutanázie v Parlamentu, aby v případě přijetí nového trestního zákoníku zpracovali novelu. Tu by pak předložili zákonodárcům, kteří rozhodnou zda podpoří eutanázii, nebo ne. Bylo by škoda, aby jedna dílčí věc ohrozila celý trestní zákoník."

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme