Brněnský soud řeší případ údajného obchodování s lidskou kůží

Případem někdejšího šéfa Tkáňové banky Fakultní nemocnice v Brně Jiřího Adlera se v pátek začal zabývat soud. Adler spolu se svými pěti bývalými podřízenými čelí obvinění, že v minulosti připravili nemocnici nelegálními obchody s lidskou kůží o sedm milionů korun. Kožní štěpy z banky dostávala firma v Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v soudní síni

v soudní síni | Foto: Nejvyšší soud

Podle státního zástupce Iva Hahna skupina poskytovala vzorky za mnohem vyšší cenu, než pouze za úhradu nutných nákladů. Současně ale připouští, že jen malou část ze zisku použili pro vlastní potřebu - za většinu pořídili nezbytné moderní vybavení pro tkáňovou banku: "Je zřejmé, přestože jejich jednání samozřejmě považuji za nezákonné a je nutné na ně takto pohlížet, že do určité míry pomohli tomuto specializovanému pracovišti.

"Bez finančních prostředků, které byly získány touto trestnou činností a následně byly využity právě na nákup zařízení využívané v Tkáňové bance, by pracoviště buď toto zařízení vůbec nezískalo, eventuelně by finanční prostředky na jeho pořízení muselo získat jinde," dodal státní zástupce Hahna.

Ivan Holas, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme