Zelení by podle svých poslanců z koalice odcházet neměli

Vicepremiér a šéf Strany zelených Martin Bursík chce na nedělním zasedání republikové rady v Brně přesvědčit své stranické kolegy o tom, že se zeleným ve vládě daří. Kritikům předloží seznam úkolů, které se jejich ministrům podařilo v posledních měsících splnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Jacques

Kateřina Jacques | Foto: Marián Vojtek

Spory uvnitř nejmenší vládní strany vyvolaly okolnosti rezignace Dany Kuchtové a některé krajské organizace žádají, aby byly upraveny mantinely koaliční spolupráce. Nejradikálnější členové Strany zelených operují i s úvahou z koaličního kabinetu vystoupit.

Jejich zvoůlení zástupci ve sněmovně, včetně šéfky poslaneckého klubu Kateřiny Jacques, k tomu ale nevidí důvod: "Já jsem přesvědčená o tom, že naše účast v této vládní koalici má pro Stranu zelených pozitivní přínos. Myslím si, že důvod k odchodu z koalice tady není. Poslanecký klub o tom jednal už na úterním zasedání a předpokládám, že na nedělní republikovou radu půjdu s usnesením poslaneckého klubu, které bude v tomto smyslu."

Případný odchod zelených z vládní koalice si nepřejí ani partneři nejmenší vládní strany - občanští demokraté a lidovci. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře se dosavadní vzájemná spolupráce daří, i když také on připouští, že i tady je možné leccos zlepšovat. Jinou, lepší alternativu, než jakou je v současném rozložení politických sil právě tento podle něj dobře fungující kabinet, ale Tluchoř nevidí.

"Alternativou prostě vzhledem k poměrům ve sněmovně není ani jednobarevná vláda ODS, ani jednobarevná vláda Strany zelených. Prostě je to vláda koaliční a jsem přesvědčen, že všechny jiné varianty by byly horší. Je jasné, aby si všichni všechno vyříkali, ale věřím, že si uvědomí, jaká je realita a co by bylo alternativou ke stávající situaci. Jsem přesvědčen, že by to byl nástup Jiřího Paroubka k moci s komunisty v zádech," řekl Českému rozhlasu Tluchoř.

V to, že k rozbití současné koalice nedojde, doufá i místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal. Pro Rádio Česko se ale zároveň osobně pozastavil nad tím, že se otázkou rezignace dnes už exministryně zelených Dany Kuchotvé řádně nezabývala celá koalice.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme