Ruská opozice si připomněla vraždu novinářky Politkovské

Dnes je to přesně rok, co byla v centru Moskvy, na chodbě svého domu, zavražděna Anna Politkovská. Novinářka listu Novaja Gazeta byla známá svou ostrou kritikou Kremlu a poměrů v jihoruském Čečensku. Ani rok od vraždy není stále jisté, kdo si její smrt objednal. Mezinárodní společenství a domácí opozice tlačí na Ruskou státní moc, ať smrt opoziční novinářky řádně vyšetří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Politkovská

Anna Politkovská | Zdroj: ČTK

Před časem ruská prokuratura oznámila, že dopadla přímé vykonavatele vraždy Anny Politkovské. Lidé, kteří mají o kauze podrobné informace, tvrdí, že vinu nájemných vrahů se zřejmě podaří dokázat. Přímý objednavatel smrti novinářky bude ale odhalen jen stěží.

Dmitrij Muratov, šéfredaktor lisu Novaja Gazeta, pro který Politkovská psala, práci vyšetřovatelů oceňuje. "Nepochybuji, že po právu zadrželi řadu lidí, kteří mají s vraždou něco společného. Na druhé straně se ale pracovníci zkorumpovaných ruských tajných služeb snaží všemi silami vyšetřování prokuratury překazit," řekl Českému rozhlasu Muratov.

Momentálně se zvažuje až šest možných verzí, proč a především na čí objednávku byla Anna Politkovská zavražděna. Zatímco opozice si v centru Moskvy připomněla výročí smrti novinářky, deset tisíc mladých lidí z prokremelského hnutí Naši slavilo na jiném místě ruské metropole dnešní 55. narozeniny Vladimíra Putina.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme