Po útoku zbyly ze súdánského města jen škola a mešita

Západosúdánské město Haskanita lehlo popelem. Oznámila to společná mise OSN a Africké unie s tím, že všech sedm tisíc obyvatel muselo uprchnout. Město leží v konfliktní provincii Dárfúr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tamní ozbrojený boj mezi arabskými milicemi podporovanými vládou a povstalci si vyžádal už 200 tisíc životů. OSN zatím poslední incident žádné straně nepřipsala, agentura AP ale cituje nejmenovaného činitele, podle kterého má řádění v Haskanitě na svědomí súdánská armáda. Minulý týden, kdy vojáci oblast obsadili, bylo údajně město neporušené. Teď z něj zbyla jen škola a mešita. Súdánský ministr zahraničí Lam Akol ale v rozhovoru pro CNN odpovědnost odmítl.

"Nějaké životy byly v důsledku války ztraceny, lidská práva byla porušena. Lidé nemohou žít normální životy a potřebují pomoc. Nelze ale situaci vyřešit jen tak, že ukážeme na vládu a označíme ji za viníka. Je třeba spolupracovat. Když je v Dárfúru zničena vesnice, nemusí za to nutně zodpovídat vláda. Co rebelové? Když zaútočí, copak vesnici nezničí? Jejich poslední útok na vojáky Africké unie, která chce v Súdánu pomáhat, nepřežilo 12 lidí. Ale o tom nikdo nemluví," postěžoval si Akol.

Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme