Praha pojedenácté hostí prestižní konferenci Forum 2000

Na pražském Žofíně začala v pořadí už 11. konference Fora 2000. Jeho tradici založil tehdejší prezident Václav Havel. Do Prahy se opět sjelo několik desítek bývalých i současných politiků, ekonomů, vědců a intelektuálů. Dnes a zítra budou diskutovat o svobodě a odpovědnosti nejen v politice, ale i ve světovém obchodě a podnikání nebo ve zpravodajství médií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madeleine Albrightová a Václav Havel

Madeleine Albrightová a Václav Havel | Zdroj: ČTK

Mezi účastníky letošní konference jsou například bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, tvůrce polské ekonomické reformy Leszek Balcerowicz, předák běloruské opozice Aljaksandr Milinkevič nebo Brit Nicholas Winton, který před druhou světovou válkou zachránil několik set českých dětí.

Jedním z hostů Fora 2007 je i generální guvernérka Kanady Michaelle Jean. Jak řekla na úvod setkání, svět dnes čelí výzvám, které se týkají úplně všech. "Nemáme jinou možnost než chápat termín občanská odpovědnost v co nejširším kontextu. Naše svoboda už nemůže naplňovat jen zájmy jednotlivců, ale zájmy každého člověka."

Podle Václava Havla sice konference nevydá žádnou deklaraci, ale slouží k výměně názorů mezi těmi, kteří mohou světové dění ovlivnit. "Mluvením na konferencích se svět rázem nezmění. Přesto věřím, že i to má veliký smysl, neboť na začátku je vždycky slovo."

Mezi prvními na konferenci vystoupila bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Uvedla, že podle jejích zkušeností musejí dnešní politici cítit odpovědnost ve 4 hlavních oblastech. Je to mezikulturní dialog. Jak řekla, "nikdo totiž nemá monopol na pravdu".

Druhou oblastí je šíření demokracie, kterou není možné nikomu vnucovat. Odpovědnost by měli podle Albrightové politici cítit také v boji proti světové chudobě a v ochraně životního prostředí.

"Pravda je taková, že si sami ničíme náš domov. Máme nejvyšší odpovědnost s tím v budoucnu něco udělat. Ještě jsou na světě stále vůdci včetně amerického prezidenta, kteří si myslí, že každá země může tento problém řešit samostatně," řekla Madeleine Albrightová a dodala, že na řešení problému globálního oteplování se musejí spolupodílet jak průmyslově vyspělé země, tak státy rozvojové.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme