Bavorsko včerejška i dneška

8. říjen 2007
Sedmý světadíl

Edmund Stoiber pomalu odchází z postů šéfa bavorských CSU a premiéra tohoto Svobodného státu. Zároveň byl za probíhajícího Oktoberfestu (22.9. - 7.10.) pozván k roli čestného předsedy, takže ve svém vlivu bude pokračovat. Bavorsko je dnes v rámci Německa vzorovou zemí s vysokou vzdělaností, rostoucím průmyslem a nízkou kriminalitou. Kolik toho ale o něm víme?

Například přesídlení Markomanů z bójské země, tedy z oblasti Čech ve 20. letech 6. století na pozvání krále Theodoricha do Bavorska umožnilo příchod českých kmenů do Čech a přineslo příbuznost a sousedství. V Řezně-Regensburgu přijalo 14 českých knížat křesťanství, Karel IV. vytvořil v Horní Falci a okolí Norimberka Nové Čechy, kde se usidlovali čeští šlechtici a kolonisté. Husité tuto oblast plundrovali, aby jakoby následně jednotky bavorského kurfiřta Maxmiliána I. rozhodly v bitvě na Bílé hoře, kde hlavně jejich voj rozdrtil protestanské oddíly. 7. prosince 1741 byl dokonce spojenec útočících vojsk z Pruska, Francie a Španělska Karel Albert Bavorský zvolen českým králem, aby se brzy potom moci ujala opět Habsburkovna Marie Terezie. Jsou ale i příjemnější spojení. Z oblasti Bavor a Alp přišlo do Čech mnoho barokních stavitelů a umělců, jako rodina Dientzenhoferů nebo Braunů. Bavorsko je taky nám v lidové kultuře blízké taky svojí dechovkou, pěkně tučným masem u piva v hostinci a smyslem pro humor. Josef Groll s Vilshofenu v dolním Bavorsku byl dokonce prvním sládkem, který v Plzni uvařil první spodně kvašené pivo, a vymyslel tak Pilsner Urquell.

V Bavorsku bohužel taky vznikla NSDAP, Mnichov známe díky diktátu tří západních velmocí. Následně sem tedy bylo přesunuto nejvíc sudetských Němců, kteří si třeba postavili nová města jako Waldkreichburg, kde znovu vzniká krásné sklo. Bavorsko znovu postavili na nohy Alfons Goppel, který se postaral o směřování "od kožených kalhot k laptopu" a nechal rychle proměňovat zemědělskou oblast do malých "silikonových údolí" kolem měst, a především jeho následovník, Franz Josef Strauss. Tento syn řezníka a poživačný člověk byl zároveň studentem s nejlepšími výsledky a nejpilnějším politikem a přesvědčivým řečníkem, což je asi v mnichovských pivních stanech oblíbené. Využil toho, že Bavorsko patřilo pod americkou vojenskou správu a plně spolupracoval se zámořskými profesionály. Rozšiřovaly se tak automobilky v Mnichově a Ingolstadtu, rozvíjel se chemický a farmaceutický průmysl, vyráběly se počítačové komponenty ve velkém. Přiváděl do varu spolustolovníky u piva, své spoluobčany, ale taky pracoval jako ministr obrany a financí NSR, kde urputně bránil vlastní vývoj bohatství Německa. Byl to člověk, okolo kterého taky bujela korupce, lobbisté měli otevřené dveře a průmyslníci peněženku. Právě on věřil ve svého pokračovatele Edmunda Stoibera, který si sice i do tupláku dal spíš minerálku než pivo, ale pokračoval v tom, aby současné Bavorsko bylo nejúspěšnějším státem v rámci Spolkové republiky Německo. A tak i dnes zde může v harmonii žít sedlák v kožených kalhotech, jeho laptop ovládající moderní firmu se vzdělanými dětmi a kamzíkem v lese za vsí.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio