Kvůli podezření z korupce skončilo v cele předběžného zadržení 10 policistů z Vratimova

Inspekce ministra vnitra zatkla deset policistů ze severomoravského Vratimova. Spolu se strážníkem městské policie Šenov mají mít na svědomí jeden z největších korupčních skandálů mezi strážci zákona na severu Moravy. Vybírali od řidičů peníze, ale nevypisovali pokutové bloky a peníze tak končily v jejich kapsách. Kvůli korupci na policejní služebně ve Vratimově přišel o místo také šéf tohoto oddělení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní policista

dopravní policista | Foto: Policie ČR

Jak říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka, inspekce zatčením policistů završila několikatýdenní akci s krycím názvem "Kostel". "Prověřování nasvědčuje tomu, že se různou formou účastnili či podíleli na nejméně 19 zadokumentovaných případech trestné činnosti. V době od srpna do září 2007 inkasovali od přestupců finanční částky v řádu tisíců korun. Zadržení jsou podezřelí ze spáchání trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku," upřesnil mluvčí.

Mezi řadovými policisty z Vratimova zatýkání kolegů vyvolalo pozdvižení. Na mikrofon ale odmítli hovořit. Aféra malou služebnou doslova zamávala. "Znal jsem je. Sloužili jsme spolu patnáct let. Zbyla nás polovina," potvrzuje policista, který dnes sloužil na vrátnici. Také oslovení obyvatelé Vratimova neskrývali překvapení. Je to šok, říkají.

Vratimovské oddělení čekají personální změny. Zástupce šéfa frýdecko-místecké policie Pavel Tileček potvrdil, že vedoucí této služebny ve své funkci končí. "Ve vedení vratimovské služebny dojde ke změně. Chceme, aby se na tomto obvodním oddělení už nic podobného neopakovalo."

Mluvčí ostravských žalobců David Bartoš potvrdil, že policisté už čelí trestnímu stíhání: "V následujících hodinách vyšetřující státní zástupkyně rozhodne o tom, zda bude na zadržené policisty podán návrh na vzetí do vazby."

Andrea Brtníková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme