Protestní pochod Havířovem měl soudní dohru

S podmíněnými tresty vyvázli dva pravicoví extremisté, kteří v červnu při protestním pochodu Havířovem nešetřili rasistickými výroky na adresu Romů. Soudkyně sice označila jejich chování za mimořádně nebezpečné, ale trestní stíhání oběma pachatelům dočasně zastavila a stanovila dvouletou zkušební dobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Nejvyšší soud

Žalobce podal proti verdiktu okamžitě stížnost. Jak Radiožurnálu řekla Klára Kalibová z hnutí Tolerance, vzhledem k tomu, že novináři - mezi nimi i reportéři Českého rozhlasu - celou událost zdokumentovali, nerozumí, proč soudkyně nevynesla nepodmíněný trest.

"Soud si nedostatečným způsobem uvědomuje nebezpečnost jednání pachatelů, která jakoby v tomto konkrétním případě spočívá jakoby v e verbálním rasovém útoku. Nicméně soud si neuvědomuje spojitost mezi slovy a následujícími činy - když sledujete tuto scénu delší dobu, zjistíte, že od lov k činům opravdu není daleko," poznamenala Kalibová.

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme