Na Aljašce objevili slavnou ztracenou loď

12. říjen 2007

Skupina potápěčů, která zkoumala vody centrální části Aljašky, objevila jedeno z nejstarších amerických plavidel, které v této oblasti ztroskotalo. Loď "Torrent" se potopila před 139 lety v zátoce Cook kvůli mohutné přílivové vlně, která ji vyhodila na útesy. Dokumenty z tohoto období uvádějí, že všech 155 lidí, kteří byli na palubě, přežilo.

USA koupili Aljašku od Ruska za 7,2 milionů dolarů v roce 1867, tedy necelý rok před touto katastrofou. Právě to byl důvod, proč mělo být 130 amerických vojáků dopraveno na sever na lodi Torrent, aby vybudovali první vojenskou základnu USA na jihu centrální části Aljašky. V současné době jde o nejlidnatější část tohoto státu. Na palubě bylo také okolo 20 námořníků a 15 manželek vojáků s dětmi.

Skupina soukromých potápěčů pod vedením Steva Lloyda, nalezla trosky Torrentu už v červenci 2007. Do minulého týdne však nálezci tajili místo, kde loď leží, na žádost úřadů, které potřebovaly čas na zabezpečení okolí nálezu před zloději. Skutečná hloubka, ve které se plavidlo nachází, nesmí být publikována ani teď. Na dně je totiž velké množství dobových předmětů - zbraně, pušky, obuv či talíře a podobně. Informuje o tom např. server www.armytimes.com.

Logo

Od doby, kdy ruští osadníci poprvé dorazili na Aljašku v roce 1741, se v této oblasti potopilo okolo 2500 lodí. Část z nich tvoří japonské ponorky a rybářské lodě, nákladní plavidla Libérie a velrybářské čluny Nové Anglie.

Nejstarší ze známých amerických lodí, které na Aljašce ztroskotaly, byla Eclipse - obchodní loď, která převážela kožešiny. Potopila se 11. dubna 1807 jižně od poloostrova Aljaška, ale dosud se ji nepodařilo objevit.

Tuto a další aktuality z oblasti historie můžete slyšet také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 12.10.2007 v 18:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.