TI: Vyšetřování korupce a ekonomické kriminality je v Česku málo úspěšné

Vyšetřování korupce a závažné hospodářské kriminality je v Česku nadále málo úspěšné, říkají odborníci z neziskové organizace Transparency International. Podle nich jsou hlavním problémem české policie neustálé reorganizace specializovaných útvarů, které je doslova paralyzují, a odchod stovek zkušených detektivů do civilu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úplatek

peníze, úplatek | Foto: Rádio Praha

Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba považuje za nejdůležitější to, aby se orgánům činným v trestním řízení podařilo zabavit co nejvíce nelegálně získaných peněz a nemovitého majetku: "My se spíš chceme zaměřit na to, abychom efektivně zajišťovali majetek. Aby skutečně došlo potom k jeho konfiskaci před soudem. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality už má v současné době zajištěn majetek v hodnotě 303 milionů."

Podle Transparency International by si Česko mělo vzít příklad ze sousedního Slovenska, kde potírá korupci a ekonomickou kriminalitu nejen specializované státní zastupitelství, ale i zvláštní soud. Jeho předseda Michal Truban Radiožurnálu řekl: "Já bych kladl základní důraz na to, aby se také v České republice centralizovala a specializovala činnost na potírání těchto negativních společenských jevů."

Na Slovensku už také druhým rokem fungují policejní agenti, kteří pomáhají usvědčovat pachatele zvlášť závažné kriminality. Čeští politici se zatím na zavedení tohoto institutu do našeho trestního řádu nedokázali shodnout.

Pavel Otto, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme