Umístění Národní knihovny na Letnou se nelíbí některým zastupitelům z ODS

Nová budova Národní knihovny na pražské Letné se možná stavět nebude - proti tomuto projektu se postavili pražští zastupitelé z ODS. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny. ODS může díky početní převaze přehlasovat ostatní členy zastupitelstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vítězný návrh

vítězný návrh | Foto: Národní knihovna ČR

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek je zatím optimistický a vidí dvě základní otázky pro blízké jednání se zástupci ministerstva kultury a hlavního města.

"První otázka: jestli nějaké úpravy projektu, které mohou směřovat k výšce, k barvě, možná i lecčemus jinému - samozřejmě se svolením Jana Kaplického - tak jestli po úpravách je možné realizovat projekt na místě, na kterém stát má. A teprve druhá otázka v pořadí: jestli opravdu budeme muset hledat jiné místo," poznamenal Ježek.

Odpůrci nové knihovny navrhují její přesunutí na jiné místo Prahy, aby nerušila hradčanské panorama. Jak v televizi Nova uvedl architekt Kaplický, jeho návrh výhled nenaruší a jde proto podle něj o zástupný problém: "Celá knihovna se stala naprosto jenom politickou záležitostí. Čili jedna strana si myslí, že tento návrh je nevhodný. To je politika proti kultuře. Myslím si, že to není velice dobrá situace, daleko závažnější by bylo vyjádřit se proč?"

O Kaplického návrhu se vedou bouřlivé polemiky. Mezi kritiky patří například prezident Václav Klaus, který v určité nadsázce řekl, že je ochoten vlastním tělem bránit vzniku knihovny v této podobě. Podle něj by bylo vhodné umístit ji na okraj města. Naopak bývalému prezidentovi Václavu Havlovi se návrh z dílny Jana Kaplického líbí.

Také pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém nesouhlasí s tím, aby knihovna v navrhované podobě stála právě na Letenské pláni: "Od začátku říkám: super nápad, ale kdyby byl někde jinde, tak je to správně!"

Projekt Národní knihovny

Novou budovu Národní knihovny by na pražské Letné měli postavit podle studie Jana Kaplického. Právě jeho návrh vybrala na začátku března mezinárodní komise jednomyslně z osmi finalistů. Komise se rozhodovala pro vítěze z nabídky téměř čtyř stovek projektů, které do Prahy poslali architekti z celého světa.

Budova Národní knihovny v Praze by měla vzniknout podle návrhu britského ateliéru Future Systems. Návrh ateliéru, který založil architekt českého původu Jan Kaplický, byl považován za favorita už před vyhlášením výsledků. Všechny návrhy budou vystaveny na konci března v Galerii Klementinum.

nad modelem Národní knihovny | Foto: Národní knihovna ČR

"Snažili jsme se, aby budova měla minimální objem na povrchu země, skladiště pro deset milionů knih je pod zemí. Má neuvěřitelnou barvu, která začíná jako barva šampaňského, žlutozlatá a směrem vzhůru pokračuje barvou už vybublaného šampaňského, skoro bílou. Má obrovské oko, které se dívá na město - na jedné straně na Hrad, na druhé na Staroměstské náměstí," přiblížil tehdy svůj návrh budovy Jan Kaplický.

Budova svým vzhledem připomíná mořského živočicha, nejspíše chobotnici. Uvnitř se ale skrývá nejmodernější knihovnický systém, který zajistí vydání knihy čtenářům do 4 minut. Zároveň se jedná o otevřené prostory s možností připojení na internet a maximem knih ve volném výběru.

Stavět by se mělo začít už příští rok a první čtenáři by měli knihovnu za téměř dvě miliardy korun navštívit v roce 2010. Poslední slovo ale budou mít památkáři. Stavba by totiž měla stát na hranici památkové rezervace.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme