Romka vysoudila finanční odškodnění za nechtěnou sterilizaci

Romská žena, která prodělala nedobrovolnou sterilizaci, poprvé v Česku vysoudila finanční odškodnění. O peněžité satisfakci dnes rozhodl Krajský soud v Ostravě. Rozsudek označují odborníci za průlomový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ostravě

Krajský soud v Ostravě | Foto: http://portal.justice.cz/

Třicetiletá Iveta Červeňáková sterilizaci prodělala před deseti lety. O zákroku se ale dozvěděla až po sedmi letech. Krajský ostravský soud nyní nařídil, aby Městská nemocnice v Ostravě-Fifejdách zaplatila Červeňákové půl milionu korun.

Soudce Otakar Pochmon uvedl, že jde o průlomové rozhodnutí v české justici: "Dříve těmto ženám byla přiznána omluva s tím, že nárok na finanční vypořádání je promlčen. Teď Nejvyšší soud judikoval, že se to nepromlčuje i po uplynutí, jako v našem případě, deseti let. Takže je to poprvé v tom, že se přiznala i ta finanční náhrada, nemajetková újma."

Náměstek ostravského primátora Lubomír Pospíšil upřesnil, že o případném odvolání nemocnice se rozhodne až poté, co právníci prostudují rozsudek: "Byli bychom rádi, kdybychom zjistili, že se můžeme odvolat. Nebudeme se odvolávat, nepůjdeme hlavou proti zdi, pokud to nebude možné. V tomto konkrétním případě opravdu musíme říct zcela objektivně, že jsou v dokumentaci mezery. Je napadnutelná. Nakonec nám to dneska soud ukázal."

Na ostravskou městskou nemocnici se už dříve obrátilo zhruba deset žen, které žádaly vysvětlení, proč je lékaři zbavili šance na další mateřství.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme