Pragmatičtí tučňáci nejmenší

23. září 2010

Tučňák nejmenší (Eudyptula minor) je, jak už název napovídá, nejmenším druhem tučňáků. Za potravou pro mláďata tito ptáci překonávají delší vzdálenosti po souši, kde jim hrozí útoky predátorů.

Tučňáci proto nechodí osamoceně, ale ve skupinách o 5 až 10 jedincích. Zoology z australské Monash University zajímalo, jestli ve skupinách o stejném složení také rybaří. Tučňákům proto připevnili pod kůži identifikační mikročipy a během několika hnízdních sezón sledovali jejich chování.

Logo

Zjistili, že v letech, kdy potravy dostatek, skupiny nevznikají náhodně. Ptáci si své parťáky pečlivě vybírají - do skupiny se například nedostanou příliš mladí nebo staří jedinci. Velkou šanci naopak mají dospělí tučňáci, kteří mají zkušenost s vyhledáváním potravy. Ti pak se skupinkou sdílejí nejen pochod, ale i samotný lov.

Naproti tomu v letech, kdy je potravy málo, jsou tučňáci méně vybíraví a cestovní skupiny vznikají prakticky náhodně. Důvodem může být podle článku v NewScientist skutečnost, že ptáci se nechtějí dělit o vzácné potravní zdroje a raději loví osamoceně.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.