Zastupitelé ODS zastavili prodej pozemků pro novou budovu Národní knihovny

Šance na stavbu nové budovy Národní knihovny klesají. Návrh futuristického objektu světoznámého architekta Jana Kaplického je terčem kritiky už od doby, co vyhrál v mezinárodní soutěži. Zastupitelé za ODS z pražského magistrátu zatím zastavili prodej pozemků na Letné, kde by měla budova stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Zastupitelům se nelíbí, že je poblíž Pražského hradu. Někteří navrhují, aby se stavba knihovny přesunula na jiné místo. Na to ale ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek reaguje s tím, že Kaplický svůj "blob" vytvářel právě pro sady na Letné, a musela by pravděpodobně být nová soutěž. Jan Kaplický už tehdy 2. března, kdy byl jeho vítězný návrh zveřejněný, s negativní kritikou počítal. Dnes diskuse o stavbě knihovny odmítá komentovat s tím, že už jde o politickou záležitost.

"Domnívám se, že i moje boty budou vášnivě diskutovány. Nebo já nevím, cokoliv. To je ale součástí všeho, to je součástí života. Nemůžete se zavděčit všem. To prokáže jedině čas. Myslím, že o Klementinu také všichni říkali, jak je to hloupé, Karlův most, všechno. Všechno se dá pomluvit. Udělat, navrhnout, vystavět je složitější," řekl Kaplický.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme