Ruští experti letecky zmapují vojenské objekty v České republice

Letecká pozorovací mise z Ruska zmapuje vojenské objekty v České republice. Umožňuje to mezinárodní smlouva o otevřeném nebi. Dvaadvacetičlenný ruský tým přistane dnes odpoledne na pardubickém letišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Libavá

Vojenský újezd Libavá | Zdroj: ČTK

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek uvedl, že ruská strana si stanoví areály, kde jsou nějaká vojenská zařízení armády České republiky. "My umožníme přesně podle přání ruské strany, aby nad těmito oblastmi mohla přeletět a vyfotografovat je, a aby zdokumentovala, zda na těchto místech koncentrace vojenské techniky odpovídá tomu, co Česká republika deklaruje," řekl Čírtek.

Čeští zástupci zkontrolují ruský pozorovací letoun typu Antonov An-30B. Samotný inspekční let je pak naplánovaný na tuto středu a čtvrtek, potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek: "Zástupci české strany provedou takzvanou předletovou inspekci letounů. Seznámíme se speciálním vybavením pozorovacího letounu a zkontrolujeme, zda je skutečně v souladu s certifikací. Souběžně s tím nám ruská strana předloží plán trasy inspekčního letu. Samotný inspekční let proběhne ve dnech 17. a 18. října."

Podle smlouvy o otevřeném nebi je Česká republika povinna přijmout až čtyři pozorovací lety ročně. Stejný počet inspekcí může Česko provést u signatářů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Renáta Prátová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme