Budoucnost nové budovy Národní knihovny na Letné je nejistá

Stavba nové budovy Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického je ohrožena. Projekt nemá podporu pražských zastupitelů z řad ODS. Těm se nelíbí jak návrh samotný, tak místo, kde by měla knihovna stát, kritizují i náklady na stavbu a případný drahý provoz budovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Pro stavbu knihovny na Letné přitom loni v březnu hlasovalo 62 z 63 zastupitelů. "To ale bylo ještě před tím, než v soutěži zvítězil Kaplického návrh," uvedl pražský primátor Pavel Bém, který kvůli diskuzi o Národní knihovně přerušil návštěvu Moskvy a vrací se do Prahy. Teď pražští občanští demokraté odmítají prodej pozemků, kde by se mělo stavět. Slova Kaplického o politickém nátlaku při rozhodování o realizaci projektu Bém odmítá. Podle něj není možné, aby sebeproslulejší architekt nectil demokratické právo zastupitelů rozhodovat o jakékoli věci, ke které rozhodnutí musí přijmout:

"Pan architekt Kaplický se svým návrhem nerespektuje ani vybrané pozemky pro umístění Národní knihovny, ani platný územní plán. To samozřejmě představuje obrovský problém. Navíc kromě toho dnes je zjevné, že na stavbu Národní knihovny státní rozpočet prostě nemá finanční zdroje. Já se tedy ptám jako primátor - proboha proč za toto všechno mají nést odpovědnost pražští zastupitelé? Vždyť ti jsou v tom úplně nevinně!"

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek nesouhlasí s tvrzením pražských zastupitelů, že výběr pozemků na stavbu Národní knihovny byl špatný. Podle Ježka magistrát místo, které si knihovna vybrala, odsouhlasil: "Jeden z orgánu města - Útvar rozvoje města - dokonce schvaloval zadávací podmínky architektonické soutěže. A koneckonců Praha měla v porotě soutěže dva své zástupce - pana primátora a náhradního porotce Jana Kněžínka. Ten také z větší části tu práci odporotoval, protože pan primátor byl zaneprázdněn".

Primátor Pavel Bém připouští, že se zastupitelům projekt nelíbí, chce však o něm vést širokou veřejnou diskuzi. Ta by ale podle něj měla mít ze strany Jana Kaplického určitá pravidla: "Veďme odborné a možná i laické diskuze, ale však respektujme jeden toho druhého. Pokud možno respektujme, že tady existují jakási základní demokratická práva, a že se prostě nepohybujeme na území nějaké rozvojové země, kde si světoznámý architekt může diktovat svá pravidla hry."

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme