19. 10.

15. říjen 2007

The Rough Guide to Flamenco U nás dobře známá edice cestovních průvodců The Rough Guides má také svoji hudební odnož, kterou jsou alba věnovaná určitému stylu či oblasti. The Rough Guide to Flamenco podává prostřednictví patnácti nahrávek výstižný obrázek o současné tváři hudebního stylu z jižního Španělska, a vedle jeho autentických a tradičních forem (Enrique Morente) přináší i moderní fuze jako Son de la Frontera či Ojos de Brujo.

Sultanas De Merkaillo 9 trk (03:31)

Miguel Poveda vzbudil před deseti lety velkou pozornost jako nová tvář flamenca. Na rozdíl od očekávání ale nepochází z kolébky stylu, tedy Andalusie, ale z Katalánska na severu Španělska.

Miguel Poveda vzbudil před deseti lety velkou pozornost jako nová tvář flamenca. Na rozdíl od očekávání ale nepochází z kolébky stylu, tedy Andalusie, ale z Katalánska na severu Španělska.

Tierra De Calma 5:10

Skupina Son De La Frontera představuje propojení dvou významných stylů španělsky mluvícího světa z různých kontinentů, a to flamenca a typicky kubánského žánru son, který sám vznikl také jako fuze, a to černošských vlivů z Afriky a bělošských z Evropy.

Tangos De Mi Novia 4:50

Z jihošpanělského města Lebrija pochází veteránská skupina Las Corraleras, v repertoáru má popěvky zvané sevillana, které tradičně tvořily náplň hudebních slavností fiesta.

La Estan Bailando 2:57

Klíčovým nástrojem flamenca je kytara, a Gerardo Nunez je už několik desetiletí jedním ze špičkových kytaristů žánru. Pochází z města Jerez, které je domovem vína sherry, a uslyšíme jej ve skladbě Sahara, jejíž klimatický vliv je na Jihu Španělska velmi dobře cítit.

Sahara 4:30

Jedním z nejrespektovanějších žijících zpěváků flamenca je Enrique Morente, a velmi talentovaná je i jeho dcera Estrella; nahrávku De Puntillas natočila ve svých devatenácti letech, mužský hlas patří zpěvákovi jménem El Potito.

De Puntillas (Tangos) 4:11

Flamenco je hudba kontrastů, a zatímco Miguel Poveda představuje tu jemnou, lyrickou tvář, Diego Carrasco reprezentuje naopak nespoutanou živelnou sílu.

Alfileres De Color 7 4:40

Mozamo (Alegrías) 5:24

Spustit audio