Ospalý rekordman

19. říjen 2007

Někteří živočichové řeší nepříznivé podmínky zimy a časného jara tak, že je stráví v zimním spánku neboli hibernaci. Zimní spánek ovšem může trvat déle než jeden rok, jak právě dokázal australský vakoplch drobný.

Vakoplch drobný (Cercartetus nanus) patří mezi australské stromové vačnatce. Živí se pylem a nektarem, které slízává z květů pomocí malého kartáčku na konci jazyka. Tukové zásoby si ukládá u kořene ocásku. Fritze Geisera z australské University of New England zajímalo, jak dlouho může vakoplch vydržet v zimním spánku a čerpat jen z těchto zásob.

Vakoplch drobný

Ve své laboratoři nechal několik vakoplchů, aby se nacpali doslova k prasknutí a uložili se k zimnímu spánku. Pak už jen sledoval, kdy se jednotlivá zvířata začnou budit. Podle článku v časopise Naturwissenschaften byla průměrná doba jejich spánku 310 dní. Mezi vakoplchy se ovšem vyskytl i jeden extrémista, který prospal celých 367 dní. Během této doby spálil jen jednu čtyřicetinu energie, kterou by potřeboval v bdělém stavu.

Délkou hibernace tento vakoplch překonal dosavadního držitele "spánkového rekordu" - hlodavce myšivku západní (Zapus pronceps), která v laboratoři prospala 320 dní.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio