Nejstarší plazí stopy

23. září 2010

Paleontologové v Kanadě objevili zatím nejstarší důkaz o existenci plazů na Zemi.

Doktor Howard Falcon-Lang se svými kolegy prováděl vykopávky v Novém Brunšviku na kanadském pobřeží. Jednoho večera se vydal na procházku a v bočním světle na jedné pískovcové desce zpozoroval stovky otisků.

Logo

Jejich zkoumání ukázalo, že jsou staré asi 315 milionů let. Podle pěti prstů na končetinách a přítomnosti šupin vědci usoudili, že stopy patří plazům. Jejich nejpravděpodobnějším původcem je ještěrům podobný plaz Hylonomus lyelli. Paleontologové se podle zprávy BBC domnívají, že tato zvířata zanechala stopy ve chvíli, kdy se shromáždila kolem prohlubně s vodou na dně vysychající řeky.

Objev je významný z hlediska evoluce obratlovců. Až dosud se za nejstarší důkazy o existenci plazů pokládaly kosterní fosílie, které nalezl v roce 1859 William Dawson také v Novém Brunšviku. Fosilní stopy však pocházejí z vrstvy, která leží téměř o jeden kilometr hlouběji. To znamená, že plazi se z obojživelníků vyvinuli o jeden až tři miliony let dříve, než jsme dosud předpokládali.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.