Co možná nevíte o Keni ...

24. říjen 2007

... že je to jedno z mála míst na světě, kde se příroda stala důležitým obchodním artiklem.

Základní informace na začátek

Keňa svojí polohou patří mezi typické státy ekvatoriální Afriky. Nultou rovnoběžkou je rozdělena na dvě přibližně stejné části. Její rozloha se pohybuje kolem 582 560 km2 což odpovídá rozloze sedmi a půl Českým republikám. Hranice je tvořena Etiopií a Súdánem ze severní strany, Tanzanií z jihu a Ugandou ze západní strany. Východní strana je omývána Indickým oceánem. Tato hranice tvoří 536 km dlouhý pás mangrovových lesů spolu s bílými plážemi. Směrem do vnitrozemí narůstá podíl savan, které jsou střídány horkými pouštěmi a polopouštěmi. V oblastech hor se rozkládají lesy vynikající svou druhovou rozmanitostí způsobenou poměrně rychlou výškovou změnou. Nejvyšší horou je Mt Kenya (5199 m n. m.), která je součástí Východoafrického příkopu. Oblast Keni je skrovná na množství řek, zato se na jejím území rozkládá Viktoriino jezero a jezero Turkana. Většina bohatství státu spočívá v unikátních národních parcích, které tvoří podstatnou část tamní ekonomiky.

Logo

Špetka historie

Od 8. století byla Keňa využívána jako zdroj přírodních surovin. Na tomto území docházelo k výměnnému obchodu především s oblastmi severní Afriky. Za sklo, železné předměty, látky, obilí a víno se získávaly nosorožčí rohy, slonovina a želvovina. Důležitý zlom nastal v období kolonialismu, kdy Keňa patřila do Britské východní Afriky. Z tohoto období některé zvyky přetrvaly dodnes (čaj o páté, ale především anglický jazyk, který je vedle svahilštiny úředním jazykem). Od roku 1963 je Keňa samostatnou republikou.

Národní parky

Národní parky a jejich bohatství jsou největším obchodním artiklem. Desetitisíce turistů každoročně navštěvují světoznámé parky jako jsou Masai Mara, Amboseli, Tsavo, Siliboli a Nakuru, aby se na vlastní kůži pocítili krásu a nespoutanost přírody. Avšak národní park by neznamenal nic bez množství zvěře, kterou tam můžeme spatřit. Jelikož si je tamní vláda vědoma důležitosti zvěře, které je podle některých odhadů nejrozmanitější z celé jihovýchodní Afriky, a také množství financí, které přináší turismus, platí na celém území Keni zákaz lovu. Možná právě díky tomuto opatření se v jednotlivých parcích nacházejí druhy jako nosorožci bílí, lvi, žirafy, zebry, leopardi, sloni a nejrůznější druhy antilop v množství, které zajišťuje turistům nezapomenutelné zážitky.

Logo

Ochrana parku

Samotná ochrana spočívá jak v zajištění bezpečnosti návštěvníků, tak v zajištění bezpečnosti zvířat. Turisté mají možnost pohybovat se územím parku pouze v pronajatých vozech se zkušenými průvodci. Trasa vede po předem zvolených cestách, aby nedocházelo ke zbytečnému vyrušování zvěře. Parky jsou oplocené jak z důvodu zamezení svévolného opouštění parku zvěří, tak kvůli případným nezvaným návštěvníkům nebo pytlákům. Po dlouhá léta svádí ochránci boj s pytláky, k čemuž využívají nejrůznější techniku včetně letadel.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Vojtěch Veverka
Spustit audio