Architekti sepsali petici na podporu nové Národní knihovny

Petici na podporu stavby nové Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického sepsali architekti a umělci. Stavba se podle nich může díky mimořádným estetickým hodnotám stát novou dominantou Prahy. Navíc jsou přesvědčeni, že zapadá do prostoru, který byl vybrán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického

Model nové budovy Národní knihovny v Praze - návrh architekta Jana Kaplického | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Myslí si to i Eva Jiřičná, světoznámá architektka a předsedkyně komise, která návrh na stavbu Národní knihovny vybírala.

"Tento pozemek byl tak dlouho v jednání jako parcela pro budoucí knihovnu, tak taky byl definován, a teď se začalo říkat, že uděláme novou soutěž. Co ta nová soutěž přinese? Zrovna takovou další hysterii: buď to vyhraje někdo jiný, anebo to bude tak obyčejná budova, že si jí nikdy nikdo nevšimne - a to by mně bylo nejvíc líto," řekla architektka Jiřičná.

Petici na podporu Kaplického návrhu podpořil například architekt David Vávra, historik architektury Zdeněk Lukeš či rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška.

Knihovnu odmítá část pražských zastupitelů ODS včetně primátora Pavla Béma. Premiér Mirek Topolánek včera uvedl, že stavba knihovny není mezi prioritami vlády.

Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme